Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Τίτλοι τέλους...21-05 Αμφιθέατρο Σαράτση

Έχουν περάσει 6 μήνες σχεδόν από τη στιγμή που μια ιδέα ετών έλαβε σάρκα και οστά.
Οι δυσκολίες πολλές στην αρχή καθώς βαδίζαμε σχεδόν στα τυφλά, όμως η ανάγκη για κάτι το διαφορετικό και κυρίως η ανιδιοτελής προσφορά των συντελεστών του όλου εγχειρήματος, μικρών ή μεγάλων, βοήθησε να αποκτήσει πολιτιστική πνοή το άμοιρο αυτό πανεπιστήμιο.

Δε μπορώ να επεκταθώ σε περαιτέρω αυτοκριτική.Δε λέω πως εμείς ήμασταν άσφαλτοι απλά θέλω να πιστεύω πως η όλη προσπάθεια θα συνεχιστεί και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, με νέα πλέον πνοή αφού τα δείγματα από τη προσέλευση του κόσμου έδειξαν πολύ καλά στοιχεία.

Στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι μια εναλλακτική πρόταση για τα βράδια της εβδομάδας μακριά από τα "συνηθισμένα".
Κοιτάζοντας το μέλλον, υπάρχουν σκέψεις για ακόμη πιο δημιουργικά πράγματα...
Είμαι αισιόδοξος καθώς πιστεύω πως θα τύχουμε ευρύτερης αποδοχής και με βάση την εμπειρία που αποκτήσαμε θα μπορούμε να πάμε σε άλλα μονοπάτια...ο καιρός θα δείξει....

Όπως όλα στη ζωή, έτσι και εδώ, κάνουμε ένα κύκλο, και γυρίζουμε πίσω.
Γυρίζουμε πίσω έτσι όπως ξεκινήσαμε.Ήταν το μελλοντολογικό θρίλερ 1984 το οποίο επιλέξαμε ως πρώτη ταινία καθώς ήταν το κλίμα της εποχής που επέβαλε κάτι τέτοιο.
Φτάνουμε τώρα εδώ, στο τέλος της διαδρομής και προβάλλουμε το ίδιο θέμα με μια διαφορετική κάπως ματιά, πιο αισιόδοξη ίσως καθώς ο καιρός πάλι το επιβάλλει.

Δε λέω περισσότερα καθώς τα έχουν πει καλύτερα άλλοι πριν από μένα και ας τους αδίκησνα μερικοί.
Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας παραθέτω αυτούσια την ανάρτηση, ως είχε.

BRAZIL 21-5 21.00 Aμφιθέατρο Σαράτση

Βέλκομ (23-2-2008) ανδ γοοδβυε (16-5-2008)...

Φαντάζομαι αναρωτιέστε σε ποια ταινία αναφέρεται ο τίτλος. Για να σας λυθεί η απορία, αναφέρεται σε μία φανταστική ανύπαρκτη ταινία, η οποία δε θα απασχολήσει αυτή την ανάρτηση.
Αν προσέξετε το username μου θα δείτε ότι είμαι νέος εδώ μέσα. Πριν από λίγο ενημερώθηκα από τον Uthcc-admin σχετικά με τα δικαιώματα μου, "κανένα" είπε.



Brazil (1985), επίσης γνωστή ως 1984½
Σκηνοθέτης: Terry Gilliam, με ταινίες λίγες και -πολύ- καλές
Terry Gilliam (on imdb)

Μερικοί από τους ηθοποιούς:

Jonathan Pryce

Robert De Niro

Katherine Helmond

Ian Holm

Bob Hoskins

Η ταινία χαρακτηρίζεται ως Comedy/Drama/Fantasy/Sci-Fi (το Sci-Fi βγαίνει από το Science-Fiction/Επιστημονική-Φαντασία). Eίναι ιδιαίτερα χρωματιστή, χαρούμενη... και σοβαρή, επίσης ασυνήθιστη. Aδυνατεί να καταντήσει βαρετή, ακόμα και μπροστά σε αυτούς που κάνουν τουλάχιστον μικρά διαλειμμάτα μεταξύ των επισκέψεων τους στον υπερπλασματικό κόσμο της τηλεόρασης.
Εκτός από αυτό το μικρό σχόλιο δε θα αναφερθώ περαιτέρω σε σκηνοθεσία, ηθοποιεία και σενάριο: λείπουν από τη ταινία μαλακίες και ανοησίες, δεν αναγκάζεται να προσφύγει σε cliche συνταγές ευαισθητοποίησης των πρωτόγονων άκριτων/προκατειλημμένων συναισθημάτων του "θεατή". Παρ'όλο που ο Terry Gilliam δεν είναι ακραίος και άγριος, αλλά χαρούμενος και... σκεπτικός (έτσι και οι ταινίες του).
Τώρα, εάν αναρωτιέστε για το περιεχόμενο του σεναρίου της ταινίας, τότε δε θα ικανοποιήσω την περιέργεια σας. Δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να αναφερθεί κάποιος στο περιεχόμενο του σεναρίου, αυτό είναι δουλειά του σκηνοθέτη. Φυσικά, καλά θα ήταν να μην υπήρχε ούτε η "κριτική", αλλά αν σας έλεγα απλώς ότι η ταινία είναι γαμάτη, θα με πιστεύατε; ...Μάλλον περισσότερο απ'ότι με πιστεύετε τώρα.


Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Sxetika me tis tainies pros provolh

Αρχικά, μη χάσετε το πασχαλινό "Life of Brian", εκτός εάν... [***ανάθεμα 'σε admin***].

Να τι έγινε (μια αδιάφορη ιστορία -μην τη διαβάσετε-).
-Έρχεται ο admin, χτυπάει το θυροτηλέφωνο και λέει: "έλα, θα σε πάω εγώ στην στάση", των λεωφορείων εννοούσε.
-"Kala, alla de 8a trexeis", του είπα σε σπαστά greeklish και χαμογέλασα (ναι, στο θυροτηλέφωνο).
[Μετά από λίγο]
-Μόλις μπήκαμε σ' ένα θορυβώδη δρόμο είπε: "θα γράψεις κάτι για τις ταινίες, ε?".
-"εεε, ναι" -μια μικρή παύση, όπου με βρήκε να σέρνω το δεξί μου χέρι κάτω από το αντίστοιχο πόδι μου, ενώ προσπαθούσα να τοποθετήσω επιδέξια το μπράτσο του άλλου χεριού μου ανάμεσα στα βλέματα μας- "θα προσπαθήσω να...".
-"θα προσπαθήσεις να...", με διέκοψε γρήγορα, έχοντας τεντώσει το δεξί του πόδι πάνω στο γκάζι της καστανής cadillac που με θυμό αψηφούσε τις ανώριμες διαταγές του.
-"θα, ..., φυσικά" έφτυσα βρεγμένος, "φυσικά και θα γράψω".

Υποπληροφόρηση:
American beauty (1999 - Sam Mendes)
Ασυνήθιστα ασυνήθιστη και ασυνήθιστα γαλήνια. Πολύ ενδιαφέρουσα, δε σε αφήνει να ξεχαστείς. Συνεχώς χαρούμενη, "blink and you'll miss it".
American History X (1998)
Μέσα σε 2 ώρες η ταινία παρουσιάζει όσο καλύτερα γίνεται τη ματαιοδοξία του ρατσισμού μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ταινία που σε βάζει σε σκέψεις.
Requiem for a dream (2000 - Aronofksy)
Άλλη μία ταινία που σε βάζει σε σκέψεις. Η ταινία γυρίζει γύρω από τα ναρκωτικά, μια από τις κύριες "διεξόδους" μιας ματαιοδοξίας κοινωνίας. Εξαιρετική.
The fountain (2006 - Aronofsky)
Κι άλλη μια ασυνήθιστη ταινία, πολύ όμορφα αισιόδοξη, που ιδιαίτερα έξυπνα ("έξυπνα", όχι όπως "εξυπνάδα", αλλά όπως "έξυπνος"/"ανοιχτόμυαλος") μιλάει για το θάνατο (με μία πολύ ωραία άποψη). Όχι βαριά, αλλά λίγο "δυσνόητη".
Match point (2005 - Woody Alen)
Ας με συγχωρήσουν αυτοί που τους άρεσε πολύ, αλλά πιστεύω πως αυτή η ταινία, αν και αρκετά καλή, δεν συγκρίνεται με τις παραπάνω ταινίες. Είναι όμως μια ταινία με αρκετή αγωνία, χαρές και λύπες κ.α.. Μου φαίνεται πως δεν ήταν ιδιαίτερη, δεν μου έμοιαζε με ταινία του Woody Allen, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Τις υπόλοιπες ταινίες δεν τις έχω δει, νομίζω όμως πως είναι τουλάχιστον αρκετά καλές (αν και για το Babel και το Apocalypto κρατάω πισινή). Το Children of men (Adventure|Sci-Fi|Thriller) μου φαίνεται πολύ ελκυστική, Sci-Fiiiiiiiiiii.